İyi Çay Demlemek İçin

03-02-2021 18:29
İyi Çay Demlemek İçin


İYİ ÇAY DEMLEMEK İÇİN

  Çay kültürünün en yaygın ve yoğun olduğu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde en sık tüketilen içeceklerin başında gelen çayın, hayatımızda çok özel bir yeri vardır. Sabah kahvaltısıyla tüketmeye başladığımız çay, gün içinde artarak devam eder. İş yerinde, toplantıda, molada, misafirlikte ve akşam ailemizle vakit geçirirken yanımızda daima çay olur. Çay demlemenin herkes tarafından kabul edilen bir yöntemi olmadığı gibi birbirinden farklı birçok yöntemi bulunmaktadır. Demlemedeki bu farklılıklar şüphesiz çayın tadını da etkilemektedir.

  Peki, çayı daha lezzetli hale getirebilmek için neler yapılmalı?

Lezzetli bir çay içmek için ilk dikkat edilmesi gereken, şüphesiz çay seçimidir. Çay satın alırken seçilen çaylar arasında büyük farklar olacaktır. Bu sebepten dolayı damak tadına en uygun çay bulunmalı ve doğru tekniklerle demlenmelidir.

Çayın kalitesini korumak için saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Aksi halde çay bayatlar, kokusu değişir ve aroması ağırlaşır. Çay, mümkünse hava almayan kaplarda nem ve her türlü kokudan uzak olacak şekilde saklanmalıdır.

Kullanılacak suyun kalitesi de önemlidir. Çay suyu için musluk suyu değil, içme suyu kullanılmalı, eğer musluk suyu kullanılacaksa, suyun oksijen miktarı önemli olduğundan  çay suyu doldurulmadan evvel musluk biraz akıtılmalıdır. Çünkü borularda bekleyen suda oksijen kaybı yaşanmaktadır.

Çay demlenen demliğin seçimi de ayrıca önemlidir. Çayın aromasını tam alabilmek için porselen veya cam demlik tercih edilmelidir. 

Demliği çaydanlığın üzerine koyarak çay suyu kaynatılmalı ve su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alarak 1-2 dakika kadar fokurdamasının bitmesi beklenmelidir. Bu şekilde su, çayı demlemek için ideal ısıya düşecektir. Kaynayan suyla çay demlenirse, çay haşlanır ve aromasını kaybeder. Ayrıca çay suyu kaynatırken 10 saniyeden fazla fokurdatılmamalıdır. Çünkü bu, suya gereğinden fazla oksijen kaybettirir.

Çay demlenirken su, yüksek mesafeden hava ile temas edecek şekilde çay üzerine dökülmelidir.

Demlenen çay kısık ateşte 15-20 dakika demlenmeye bırakılmalı, demlenme esnasında kesinlikle demlik sallanmamalı ve demlik kaynatılmamalıdır.

Unutmayın çay demlendikten sonra 25-35 dakika içerisinde tüketilmelidir.

 

Lezzetli Bir Çay İçmek İçin Linke Tıklayınız...

Yoğun Aroması ve Lezzetli Tadıyla OFÇAY Çeşitleri >>

 

 

www.bunlareve.com >>


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.